Who's talking about being disconnected?

Ads

ads
Powered by Blogger.
LightBlog

Friday, 5 June 2015

Lagi Kes Kematian Akibat Wabak MERS

Di Korea Selatan, satu lagi kematian berlaku berpunca daripada jangkitan wabak Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS). Ini menjadikan jumlah korban akibat wabak MERS meningkat kepada 3 orang di negara itu.

Akhbar melaporkan bahawa 900 buah sekolah di Korea Selatan ditutup manakala beribu-ribu pelancong membatalkan perjalanan ke Korea Selatan kerana bimbang dengan penularan wabak berkenaan.

WHAT IS MERS, MIDDLE EAST RESPIRATORY SYNDROME?
APAKAH ITU MERS, SINDROM PERNAFASAN TIMUR TENGAH

It’s actually a coronavirus so it’s a virus similar to SARS that emerged out of China in 2003 and caused a huge global outbreak. This virus is similar to SARS but unlike SARS it’s not as transmissible between people so it hasn’t caused the same global outbreak that SARS did at that time. 
Sumber/Kredit: AnomaliesDotNet

Menurut Kementerian Kesihatan Korea Selatan dalam satu kenyataan, mangsa ketiga tersebut ialah seorang lelaki tua berusia 82 tahun yang dirawat di salah sebuah hospital akibat asma dan radang paru-paru bakteria. Mangsa berkongsi wad dengan seorang lagi pesakit yang dijangkiti MERS.

Mangsa kematian ketiga itu merupakan individu ke-36 yang disahkan dijangkiti MERS di negara itu. MERS, setakat ini, telah menjangkiti 1,161 orang di peringkat global dengan 436 kematian dilaporkan. Lebih daripada 20 buah negara terjejas dengan kebanyakan kes berlaku di Arab Saudi.

Sumber: BH Online SBS Austalia

No comments:

Post a Comment

appreciating your feedback and response!

LightBlog